Aspectul articolului de ritual finisat depinde de calitatea pînzei selectate, de grosimea firelor textile utilizate, de respectarea cerinţelor tehnologice la realizarea lui, de competenţele personale formate pe parcursul orelor de educaţie tehnologică. Dintre obiectele de mariaj, deosebit de valoroase sînt năfrămiţele mirilor şi faţa de masă pentru masa dulce a miresei. F işa teh n o lo g ică 1. C o n fe c ţio n a re a n ă fră m iţe i m ire s e i E tap e teh n o lo g ice. S u c c e s iu n e a o p e ra ţiilo r Ilu s tra ţii Materiale şi ustensile: pînză fină, ac, papiote cu aţă albă, foarfecă mare şi mică, panglică centimetrică, degetar, fire croşet nr. 60/2x3, croşeta nr. 075 I. Croirea năfrămiţei Se stabilesc dimensiunile. Se taie pînza pe fir drept conform tiparului. Sugestie. Dim ensiunile năfrămiţei pot varia. II. Pregătirea marginii pentru prelucrare 1. Se extrage cîte un fir de aţă la toate marginile pînzei. 2. M arginea se îndoaie de două ori (3-4 mm), se însăilează, utilizînd punctul înaintea acului (cu întărituri la început şi la sfîrşit). Sugestie. M arginea poate fi îndoită o singură dată. III. Prelucrarea marginii aplicînd tehnica de surfelare prin picioruşe scurte 1. Se execută picioruşe scurte. 2. Pentru form area colţului năfrămiţei se execută trei picioruşe scurte în acelaşi punct. IV. Executarea dantelei după schema grafică (la alegere) V. Montarea detaliilor se poate executa prin două variante: 1) separat, cu ajutorul croşetei sau a acului, şi 2) concomitent. Sugestie. Pot fi utilizate următoarele motive ornamentale: inele îngemănate, trandafirul, scăriţa, unghiul, rombul, crucea etc. Motivele ornam entale pot fi executate nu neaparat în succesiune ritmică, după cum nu este ritmică nici viaţa omului. VI. Garnisirea năfrămiţei cu zim ţişori sau cu picouri (fig. 3.15. a) Năfrămiţa se spală, se apretează, se calcă. Urmînd etapele tehnologice de realizare practică a năfrămiţei, poate fi confecţionat un set de şerveţele pentru faţa de masă tradiţională. Fig. 3.19. Faţă de masă; şerveţele decorate cu broderii şi dantelă Fişa tehnologică 2. Confecţionarea feţei de masă tradiţionale pentru masa dulce a miresei Etape tehnologice. Succesiunea operaţiilor Ilustraţii Materiale şi ustensile: pînză de origine naturală, ac, papiote cu aţă albă, pastelată, foarfecă mare şi mică, panglică centimetrică, degetar, fire croşet nr. 60/2x3, fire macrame nr. 40/2x3, croşetă nr. 0,75-1,0 (la alegere) La fiecare etapă de lucru respectaţi normele de igienă şi regulile de protecţie a muncii. I. Pregătirea laţilor feţei de masă 1. Se stabilesc dimensiunile. 2. Se taie pînza pe fir drept. 3. Se extrag 2-4 fire pentru formarea spaţiului de aplicare a găuricăi. 4. M arginea ţesăturii se îndoaie de două ori, se prelucrează cu punct înaintea acului. 5. Se execută tivul cu găurele simple, duble sau în zigzag (la alegere). Sugestie. Dim ensiunile feţei de m asă pot varia. II. Croşetarea încheieturii pentru faţa de masă 1. Se croşetează încheietura (friza) conform schem ei grafice. 2. Se stabileşte lungimea frizei în raport cu lungimea laţilor. 3. Se montează detaliile (laţii cu încheietura), utilizînd metoda unirii detaliilor cu croşeta. Sugestie. Pot fi utilizate următoarele motive ornamentale: inimioara, miezul de nucă, rombul. III. Croşetarea dantelei pe perimetrul feţei de masă 1. Se execută 4 dantele conform schem ei grafice (vezi figura 3.16) şi dim ensiunii feţei de masă. 2. Se asam blează dantelele cu laţii cu ajutorul croşetei. 3. Se execută 4 colţuri, conform schem ei, şi se asam blează prin aceeaşi metodă. Sugestie. Poate fi utilizat modelul din fig. 3.15 b. Faţa de m asă se spală, se apretează, se calcă. p^xp
X
X X *5 X X
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu