joi, 15 iulie 2021

Realizarea articolului de ritual

 Aspectul articolului de ritual finisat depinde de calitatea pînzei selectate, de grosimea firelor textile utilizate, de respectarea cerinţelor tehnologice la realizarea lui, de competenţele personale formate pe parcursul orelor de educaţie tehnologică. Dintre obiectele de mariaj, deosebit de valoroase sînt năfrămiţele mirilor şi faţa de masă pentru masa dulce a miresei. F işa teh n o lo g ică 1. C o n fe c ţio n a re a n ă fră m iţe i m ire s e i E tap e teh n o lo g ice. S u c c e s iu n e a o p e ra ţiilo r Ilu s tra ţii Materiale şi ustensile: pînză fină, ac, papiote cu aţă albă, foarfecă mare şi mică, panglică centimetrică, degetar, fire croşet nr. 60/2x3, croşeta nr. 075 I. Croirea năfrămiţei Se stabilesc dimensiunile. Se taie pînza pe fir drept conform tiparului. Sugestie. Dim ensiunile năfrămiţei pot varia. II. Pregătirea marginii pentru prelucrare 1. Se extrage cîte un fir de aţă la toate marginile pînzei. 2. M arginea se îndoaie de două ori (3-4 mm), se însăilează, utilizînd punctul înaintea acului (cu întărituri la început şi la sfîrşit). Sugestie. M arginea poate fi îndoită o singură dată. III. Prelucrarea marginii aplicînd tehnica de surfelare prin picioruşe scurte 1. Se execută picioruşe scurte. 2. Pentru form area colţului năfrămiţei se execută trei picioruşe scurte în acelaşi punct. IV. Executarea dantelei după schema grafică (la alegere) V. Montarea detaliilor se poate executa prin două variante: 1) separat, cu ajutorul croşetei sau a acului, şi 2) concomitent. Sugestie. Pot fi utilizate următoarele motive ornamentale: inele îngemănate, trandafirul, scăriţa, unghiul, rombul, crucea etc. Motivele ornam entale pot fi executate nu neaparat în succesiune ritmică, după cum nu este ritmică nici viaţa omului. VI. Garnisirea năfrămiţei cu zim ţişori sau cu picouri (fig. 3.15. a) Năfrămiţa se spală, se apretează, se calcă. Urmînd etapele tehnologice de realizare practică a năfrămiţei, poate fi confecţionat un set de şerveţele pentru faţa de masă tradiţională. Fig. 3.19. Faţă de masă; şerveţele decorate cu broderii şi dantelă Fişa tehnologică 2. Confecţionarea feţei de masă tradiţionale pentru masa dulce a miresei Etape tehnologice. Succesiunea operaţiilor Ilustraţii Materiale şi ustensile: pînză de origine naturală, ac, papiote cu aţă albă, pastelată, foarfecă mare şi mică, panglică centimetrică, degetar, fire croşet nr. 60/2x3, fire macrame nr. 40/2x3, croşetă nr. 0,75-1,0 (la alegere) La fiecare etapă de lucru respectaţi normele de igienă şi regulile de protecţie a muncii. I. Pregătirea laţilor feţei de masă 1. Se stabilesc dimensiunile. 2. Se taie pînza pe fir drept. 3. Se extrag 2-4 fire pentru formarea spaţiului de aplicare a găuricăi. 4. M arginea ţesăturii se îndoaie de două ori, se prelucrează cu punct înaintea acului. 5. Se execută tivul cu găurele simple, duble sau în zigzag (la alegere). Sugestie. Dim ensiunile feţei de m asă pot varia. II. Croşetarea încheieturii pentru faţa de masă 1. Se croşetează încheietura (friza) conform schem ei grafice. 2. Se stabileşte lungimea frizei în raport cu lungimea laţilor. 3. Se montează detaliile (laţii cu încheietura), utilizînd metoda unirii detaliilor cu croşeta. Sugestie. Pot fi utilizate următoarele motive ornamentale: inimioara, miezul de nucă, rombul. III. Croşetarea dantelei pe perimetrul feţei de masă 1. Se execută 4 dantele conform schem ei grafice (vezi figura 3.16) şi dim ensiunii feţei de masă. 2. Se asam blează dantelele cu laţii cu ajutorul croşetei. 3. Se execută 4 colţuri, conform schem ei, şi se asam blează prin aceeaşi metodă. Sugestie. Poate fi utilizat modelul din fig. 3.15 b. Faţa de m asă se spală, se apretează, se calcă. p^xp

X X X *5 X X X X X X _x_ xx> 32 E d u c a ţ ia te h n o lo g ic ă • c la s a a 9-a Lucru individual 1. Realizează articolul ales (etapa a III-a a proiectului) conform proiectului elaborat, respectînd etapele tehnologice. 2. Efectuează autoevaluarea după fiecare etapă de lucru, pentru a înlătura erorile posibile. Lucru în grup 1. Evaluaţi articolele confecţionate (etapa a IV-a a proiectului) conform criteriilor: aspectul estetic, calitatea lucrului îndeplinit, funcţionalitatea. 2. Alegeţi cele mai reuşite lucrări pentru expoziţia din clasă sau din liceu, pentru demonstrarea performanţelor, participarea la concursuri, conferinţe, şezători, tîrguri, expoziţii etc. Oră de sinteză si de evaluare finală > Evaluarea sumativă se realizează în două etape: I. S u s ţin e re a p u b lic ă a p ro ie c tu lu i re a liz a t în c o n fo rm ita te c u c rite riile s ta b ilite : 1. Respectarea etapelor tehnologice. 2. Aspectul estetic al articolelor confecţionate. 3. Funcţionalitatea, utilitatea lor. II. T e st 1. Scrieţi în spaţiul rezervat numărul care va indica succesiunea corectă a etapelor de realizare a proiectului de confecţionare a unui articol garnisit cu dantelă croşetată. □ Organizarea mijloacelor de realizare conform proiectului elaborat. □ Prezentarea motivelor ornamentale preferate. □ Argumentarea necesităţii de confecţionare şi utilizare. □ Elaborarea schemei grafice. □ Realizarea articolului conform etapelor tehnologice. 2. Prin ce se deosebeşte schema grafică de fişa tehnologică? 3. Examinaţi imaginile şi numiţi motivele tradiţionale, comentaţi semnificaţia lor. Găsiţi asemănările şi legătura dintre aceste modele de motive ornamentale şi articolele propuse. 4. Elaboraţi şi desenaţi schema grafică a unui colţ pentru o faţă de masă. 5. Descifraţi mesajul maximei lui M. Eminescu: „Nu există nici libertate, nici cultură fără a munc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu