joi, 15 iulie 2021

Întreţinerea ordinii în bucătărie

 Mobilierul şi aparatele de bucătărie Actualmente, bucătăria a devenit una dintre încăperile importante ale locuinţei noastre. Amenajarea ei depinde de operaţiile ce se execută aici: prepararea bucatelor, servirea mesei, spălatul veselei. Pentru a ne crea condiţii optime si un anturaj confortabil, spaţiul bucătăriei trebuie să fie: • mobilat si utilat corespunzător destinaţiei; • decorat cu materiale igienice si usor de întreţinut; • bine iluminat si ventilat; • păstrat în ordine si curăţenie; • amenajat cu flori si plante vii pentru curăţarea aerului. Mobilierul se aranjează în funcţie de spaţiul disponibil, asigurînd zona de gătit, locul unde se serveşte masa (dacă nu există sufragerie), zona sursei de apă etc., cuprinzînd: masa de lucru, chiuveta, masina de gătit, frigiderul, masina de spălat vesela, dulapuri suspendate pentru veselă etc. (fig. 1.3). E d u c a ţ ia t e h n o lo g ic ă clasa a 9-a modulul Fig. 1.3. Tipuri de bucătării Prepararea bucatelor necesită o serie de operaţii de prelucrare şi pregătire a alimentelor, folosind diverse aparate pentru executarea operaţiilor tehnologice: maşina de gătit, robotul de bucătărie, storcătorul de fructe/legume, maşina de tocat, rotisorul, cuptorul electric, cafetiera etc. (fig. 1.4). Amintiţi-vă ce aţi învăţat în clasele precedente despre organizarea bucătăriei, despre normele de igienă care trebuie respectate. ^ Reţineţi! Şerveţelele pot fi pliate în mai multe forme: evantai, barcă, crin francez, crin de apă, porumbel etc. Fig.1.4. Aparate utilizate în bucătărie Vasele, ustensilele, tacîmurile de bucătărie În bucătărie, fiecare obiect trebuie să aibă locul său, în funcţie de destinaţie, pentru a se păstra perfect curat şi a fi găsit fără efort. Ustensilele (site, lopăţele, linguri de lemn, furculiţe etc.) se păstrează în sertare, în dulapuri închise. Vasele (cratiţe, oale, tigăi etc.) trebuie să fie de bună calitate - din fontă emailată, sticlă termorezistentă, aliaje inoxidabile, pentru a nu dăuna sănătăţii şi a fi uşor de întreţinut. Are o importanţă deosebită şi vesela pe care o folosim pentru servirea bucatelor: platouri, farfurii, boluri, supiere, seturi de pahare, ceşti etc. E bine dacă vesela face parte din acelaşi set şi se asortează cu decorul bucătăriei. Faţa de masă şi şerveţelele, tradiţionale sau moderne, sînt deasemenea atribute necesare în bucătărie. Lucru individual 1. Realizează etapa a II-a a proiectului: selectează vasele şi ustensilele necesare pentru prepararea bucatelor preconizate. 2. Descrie bucătăria din locuinţa voastră. Ce însărcinări ţi se încredinţează în bucătărie? 3. Pliază şerveţele de masă de diferite forme. Lucru în grup 1. Selectaţi pentru portofoliu informaţii şi imagini privind tendinţele moderne în amenajarea bucătăriei (stil tradiţional, high-tech etc.). Discutaţi despre spaţiul bucătăriei din timpul bunicilor voştri şi despre bucătăria modernă. 2. Discutaţi şi lansaţi un mesaj la tema: „Avantajele utilizării electrocasnicelor în procesul preparării bucatelor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu