joi, 15 iulie 2021

Alimentaţia echilibrată si mîncărurile y y de sărbători

 Pentru fiecare om, o alimentaţie echilibrată este condiţia majoră pentru o viaţă sănătoasă, dacă se bazează pe un mod de prelucrare a alimentelor cît mai natural, fără adaos de sare şi grăsimi. Alimentaţia corectă presupune respectarea următoarelor principii: • al echilibrului - respectarea regimului alimentar, folosirea raţională a alimentelor; • al diversităţii - folosirea alimentelor din toate grupele; • al moderaţiei - utilizarea alimentelor în cantităţi moderate, care ar asigura necesarul de calorii pentru un organism sănătos. Factorii geografici, economici, sociali determină modul de alimentaţie a omului. Fiecare popor are bucătăria tradiţională specifică, influenţată de materiile prime de care dispune şi de experienţa utilizării acestora, acumulată de-a lungul secolelor. Poporul nostru are o gastronomie bogată şi variată. Pe masa moldoveanului se regăsesc la loc de cinste plăcintele „poale-n brîu”, învîrtita cu brînză, răciturile, friptura de miel sau din carne de porc, sarmalele, mămăliga etc. Aceste bucate pot fi servite atît la sărbători, cît şi în zilele obişnuite. La sărbători se pregătesc mîncăruri tradiţionale specifice. La Sfintele Paşti se prepară cozonacul bine crescut, galben şi pufos, pasca cu umplutură din brînză de vaci şi mielul pascal. De Crăciun, tradiţional se pregătesc bucate din carne de porc (fig. 1.1). În ajunul Crăciunului se fac mîncăruri de post: colivă, supe, fasole, sarmale, colţunaşi etc. (T Amintiţi-vă cele studiate în clasele precedente despre alimentaţia raţională şi în funcţie de anotimp. ^ Reţineţi! Dacă veţi respecta un regim alimentar echilibrat în grăsimi, bogat în cereale integrale, fructe şi legume, veţi reduce riscul apariţiei multor afecţiuni. Fig. 1.1. Mîncăruri tradiţionale: pască, sarmale, friptură de miel, răcituri (piftie) Pe parcursul unui an, omul traversează cîteva perioade legate de modul de alimentaţie: 4 posturi şi perioadele dintre ele, sărbătorile mari. În post este indicat să mîncăm mai moderat, este important să includem în alimentaţie mai multe fructe şi legume proaspete, seminţe şi nuci, uleiuri vegetale, care contribuie la menţinerea sănătăţii si detoxicarea organismului (fig. 1.2). Astfel, pot fi rezolvate unele probleme de sănătate precum indigestia, acneea, migrena, artrita, diabetul etc. Fig. 1.2. Bucate servite în post: fasole, salată, murături, ciuperci Preparînd bucate delicioase de sărbători, vom ţine cont: ce mîncăm, cît mîncăm si cînd mîncăm, deoarece după post organismul nu este suficient pregătit pentru a-l suprasolicita. Meditaţi şi argumentaţi Ce alimente pot fi folosite şi ca remedii împotriva unor maladii? Lucru individual 1. Culege informaţii privind tradiţiile culinare ale poporului nostru şi ale altor popoare, completînd portofoliul. 2. Elaborează unul dintre proiectele propuse: a. „Mîncăruri tradiţionale, servite de sărbători”. b. „Fantezie culinară” (compoziţii culinare din fructe şi/sau legume). Argumentează necesitatea preparării bucatelor tradiţionale. Alcătuieşte reţeta culinară de preparare a unui fel de mîncare. Lucru în grup 1. Realizaţi un colaj la tema „Piramida alimentaţiei sănătoase”, utilizînd ilustraţii, imagini din reviste şi Internet, fotografii etc. Comentaţi, în baza piramidei, legătura dintre alimentaţie şi sănătatea omului. 2. Discutaţi în grup şi lansaţi un mesaj la tema: „Omul trăieşte pentru a mînca sau mănîncă pentru a trăi?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu