joi, 15 iulie 2021

Metode si tenhologii de păstrare a produselor alimentare

 Calitatea si valoarea nutritivă a alimentelor Pentru o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ştim a alege corect produsele alimentare printr-un examen organoleptic: aspect, miros, prospeţime (termen de valabilitate), gust. Carnea şi peştele se vor alege în funcţie de culoare, miros, consistenţă; laptele - după culoare, miros, gust etc.; fructele, legumele şi verdeţurile - conform culorii, frăgezimii etc. S-a constatat că mai mult de o treime din produse se alterează, fiindcă nu sînt corect păstrate, conservate şi depozitate. De aceea omul, în cursul istoriei, a căutat mereu metode eficiente de păstrare a alimentelor. În tabelul de mai jos vă prezentăm cîteva dintre aceste metode. M e to d e de co n s e rv a re a a lim e n te lo r Uscare: fructe, legume, ciuperci Fermentaţie: brînzeturi, vinuri, oţet Sterilizare (la t=110°C): compoturi, salate, sucuri Congelare: carne, peşte, legume, fructe Afumare: peşte, carne O altă metodă de păstrare a alimentelor este depozitarea lor în dulapuri, în cămări şi spaţii reci (beciuri), bine aerisite. În dulapuri putem ţine condimente, făină, mălai, paste făinoase, crupe, sare, ceai etc., acestea fiind păstrate în săculeţe din pînză sau hîrtie, în cutii din carton sau sticlă bine închise. Fructele şi legumele se păstrează într-un loc răcoros, întunecat, astfel vor rămîne proaspete. Carnea, peştele, produsele lactate, fiind produse uşor alterabile, vor fi păstrate în frigiderul menţinut în curăţenie (fig. 1.6). Influenţa tehnologiilor culinare asupra produselor În prezent, se pune accent pe folosirea produselor cu valoare biologică sporită, fabricate pe baza datelor ştiinţifice şi tehnologiilor avansate, utilizînd principii de îmbinare a diferitelor produse naturale, prelucrate conform unor tehnologii speciale. Fiind supuse prelucrării culinare corecte, bucatele îşi păstrează toate calităţile biologice, nutritive, precum şi vitaminele. Pentru ca produsele alimentare să-şi îndeplinească rolul de menţinere şi fortificare a sănătăţii organismului uman, ele trebuie să corespundă standardelor internaţionale, care prevăd: a) ingredientele să fie naturale; b) timpul de preparare să fie cît mai scurt; c) procesul tehnologic să includă mai puţine operaţii; d) decoraţiunile să fie simple şi comestibile. Lucru individual 1. Realizează etapa a II-a a proiectului: selectează produsele necesare pentru prepararea bucatelor preconizate. Evaluează calitatea şi cantitatea alimentelor selectate pentru prepararea bucatelor. 2. Constată ce produse folosiţi în alimentaţia familiei şi determină ce nutrimenţi conţin acestea. E d u c a ţ ia t e h n o lo g ic ă • c l a s a a 9-a modulul Lucru în grup 1. Elaboraţi un meniu hipocaloric, care v-ar permite să vă păstraţi silueta şi, totodată, să nu dăuneze sănătăţii. 2. Comentaţi proverbele: „Mîncarea de dimineaţă lungeşte viaţa”; „O masă fără fructe e ca o petrecere fără muzică”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu