luni, 7 octombrie 2019

Chimia şi produsele de igienă şi cosmetice

 Chimia şi produsele de igienă şi cosmetice Cunoaşterea chimiei ne ajută în viaţa cotidiană să alegem corect produsele de igienă şi cosmetică. Cea mai simplă metodă de curăţare a pielii şi a părului este spălarea cu apă, cu săpun sau cu produse cosmetice moderne - şampoane. Caracteristica de bază a oricărui produs de spălat este alcalinitatea. Cu cât mai alcalină este reacţia săpunului sau a şamponului, cu atât mai bine se curăţă grăsimea pielii, dar, în acelaşi timp, soluţiile alcaline usucă pielea şi distrug părul. De aceea, obiectivul chimiştilor şi cosmetologilor constă în soluţionarea unei probleme complexe - să obţină produse eficiente de curăţare, dar să evite, în acelaşi timp, distrugerea pielii şi a părului. Pentru utilizarea corectă a produselor de spălat (şampoane, detergenţi, balsamuri de păr etc.) trebuie să ţinem cont de indicele pH. arcini imediate Fiziologii au demonstrat că stratul de piele are pH-ul de aproximativ 5,5 datorită substanţelor solubile în apă pe care le conţine. Acţiunea produselor de spălat, puternic alcaline, schimbă valoarea normală a pH-ului pielii. Iată de ce pe etichetele şampoanelor este indicată valoarea pH-ului (cca 5,5). Fermenţii ce se găsesc în detergenţi sunt catalizatori naturali ai reacţiilor biochimice care au loc în organismele vii. Misiunea fermenţilor este de a distruge chimic substanţele ce murdăresc pielea. La baza compoziţiei rujurilor se găseşte ceara naturală sau analogii ei sintetici. Acestea fac parte din clasa lipidelor şi reprezintă esterii acizilor superiori graşi şi ai alcoolilor superiori. Rujul poate avea diferite compoziţii: în primul caz, la bază stă ceara de albine componenta de bază a căreia este esterul acidului palmitic C15H31COOH şi alcoolului miricilic C30H61OH; în cazul al doilea - esterul sintetic al acidului palmitic şi alcoolului laurilic C12H25OH. În compoziţia preparatelor cosmetice decorative contemporane (ruj, rimel, fond de ten) intră compuşii ce manifestă proprietăţi slabe antiseptice şi conservante, care acţionează asupra pielii la fel ca şi vitaminele. Componentele de bază ale pastelor de dinţi contemporane sunt: preparatele antiseptice, sărurile ce conţin fluor, calciu. Unele paste conţin substanţe abrazive sau anestezice. În calitate de componentă abrazivă a pastelor de dinţi este folosit fosfatul de calciu. Pentru copiii cu dinţii de lapte şi adulţii cu dantura afectată, se folosesc paste sub formă de gel. Pentru ca pasta de dinţi să devină mai spumoasă şi să păstreze umiditatea, în compoziţia ei se introduc Q Ştiaţi că., alcooli polihidroxilici - sorbitol, glicerol, polietilenglicol. în calitate de componente anticarie ale pastelor de dinţi se folosesc fluorurile de sodiu, de staniu, de calciu, monofluorofosfatul de sodiu Na2PO3F. Cremele de îngrijire a pielii reprezintă sisteme coloidale, fiind nişte emulsii. Pentru stabilizarea lor, se folosesc anumiţi emulgatori. Componentele cremelor uleioase sau grase au menirea să completeze pierderea grăsimii pielii şi să asigure protecţia ei de acţiuni atmosferice nocive. Şi cremele, la fel ca şamponurile, trebuie să aibă pH-ul cuprins între 5-6 (slab acid). În calitate de emulgatori în compoziţia cremelor intră derivaţi ai etilenglicolului HOCH2-C H 2OH, ai alcoolilor, acizilor, la fel şi produşii de condensare a alcoolilor polihidroxilici şi acizilor graşi, de exemplu, acizii laurinic şi oleic. Structura, proprietăţile şi importanţa detergenţilor şi a altor produse de spălat au fost prezentate la tema Grăsimile. Amintiţi-vă despre proprietăţile de curăţare ale detergenţilor şi ale săpunului. Ce este pH-ul unei soluţii? Cum poate fi determinat acesta? "S arcini imediate Scrieţi ecuaţiile reacţiilor de obţinere a componentelor de bază ale rujurilor în cazurile indicate în text. Rugina poate fi înlăturată cu acid citric. Untul (pata proaspătă) poate fi înlăturat uşor cu benzină sau cu pastă de dinţi. Cafeaua, sucul de morcov, sucul de vişină se decolorează sub acţiunea înălbitorului. Petele de sos de carne pot fi înlăturate cu un detergent ce conţine fermenţi. Petele de suc de morcov mai pot fi înlăturate prin expunerea la soare, deoarece acesta conţine multă carotină şi, fiind un pigment natural, poate fi uşor decolorat cu lumină emisă de lămpi UV. Pata de iod poate fi scoasă prin sublimare la încălzire. EVALUARE 1. Examinaţi etichetele de pe săpunul, şamponul şi detergenţii folosiţi la voi acasă. Descrieţi compoziţia fiecărui produs. 2. Se cunoaşte că îngrijirea proastă a dinţilor, în special în cazul când nu sunt înlăturate resturile de produse alimentare, prezintă una dintre cauzele cariei dentare. De ce alimentele din hidraţi de carbon, nu numai de zahăr, dar şi pâine albă, biscuiţi sunt periculoase pentru dinţi? 189Chimia în viaţa s ocietăţii 190 o \ 3. Mentolul se extrage din uleiul de mentă. Mentolul este un antiseptic local şi serveşte la parfumarea unor produse cosmetice precum pasta H3C de dinţi sau spuma de ras. Formula structurală a mentolului este: Scrieţi ecuaţiile reacţiilor mentolului cu: a) sodiu; b) acid acetic. 4. Se dau următorii compuşi: 1) acid benzoic C6H5-COOH (în pasta de dinţi) OH 2) acid cafeic OH (în bacteriostatice) O=C - H CH=CH - COOH CH3 CH CH3 OH 3) acid palmitic C15H31-COOH (în rujuri) 4) vanilină O - c h 3 (în parfumuri, produse de patiserie) OH Se cere: a) indicaţi grupele funcţionale în structura fiecărui compus; b) menţionaţi clasa (clasele) la care se referă fiecare compus; c) scrieţi câte o ecuaţie a reacţiei caracteristice acestora. 5. Stomatologii recomandă, pentru profilaxia cariei, utilizarea, timp de un an, a 1,5 g de fluor activ sub formă de pastă de dinţi (ion fluorură), acesta putând disocia şi intra în reacţia de schimb ionic. Câte tuburi de pastă de dinţi cu masa de 75 g fiecare sunt necesare pentru norma anuală, dacă pe ele scrie: Conţinutul fluorului activ constituie 0,15%. Ce cantitate de monofluorfosfat de sodiu se conţine într-un astfel de tub? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu