sâmbătă, 10 iulie 2021

Principalii compuºi ai sodiului ºi potasiului

 Bazele alcaline. Hidroxidul de sodiu (soda causticã) NaOH ºi hidroxidul de potasiu KOH se produc în cantitãþi mari ºi sînt folosiþi pe larg la sinteza industrialã a fibrelor sintetice, la producerea hîrtiei ºi sãpunului, la rafinarea produselor petroliere etc. Proprietãþile chimice ale hidroxizilor de sodiu ºi de potasiu pot fi deduse din urmãtoarea schemã:

Sãrurile. Majoritatea sãrurilor metalelor alcaline sînt solubile în apã. Sarea de bucãtãrie sau clorura de sodiu NaCl este extrasã din lacurile sãrate ºi din minele de sare. Cele mai apropiate mine de extragere a sãrii se aflã în Ucraina, România, Rusia. Clorura de sodiu este folositã la producerea acidului clorhidric, sodei, clorului, hidroxidului de sodiu, sãpunului (fig. 2.15). Este binecunoscutã importanþa clorurii de sodiu

pentru conservarea produselor alimentare (carne, peºte, legume), care se bazeazã pe proprietatea sãrii de a împiedica dezvoltarea bacteriilor de putrefacþie. Soda poate exista sub formã calcinatã Na2CO3 (sodã anhidrã – carbonat de sodiu) ºi sub formã de cristalohidrat Na2CO3 .10H2O. Ea este folositã, în special, la producerea sticlei, sãpunului, hîrtiei, þesãturilor, precum ºi în scopuri casnice – la curãþarea vaselor etc. (fig. 2.16). Soda alimentarã NaHCO3 (hidrogenocarbonat de sodiu) este folositã la prepararea unor bucate ºi a produselor de panificaþie, pentru clãtitul cavitãþii bucale. În timpul coacerii, aluatul se afîneazã datoritã gazelor formate la descompunerea sodei: 2NaHCO3 = t o Na2CO3 + H2O + CO2 Potasa K2CO3 (carbonat de potasiu) este utilizatã la producerea sticlei, sãpunului lichid ºi ºamponului. Sãrurile KCl, KNO3, NaNO3 sînt cunoscute ca îngrãºãminte minerale. Rolul biologic. Ionii de sodiu sînt prezenþi în sînge ºi limfã, iar cei de potasiu – în þesuturile organismului uman ºi ale celui animal. Pentru întãrirea muº- ® chilor inimii, medicii recomandã administrarea unor preparate medicamentoase ce conþin potasiu, precum ºi caise proaspete sau uscate, bogate în compuºi ai potasiului. Organismul uman are nevoie zilnic de circa 10 g sare de bucãtãrie. În acelaºi timp, excesul de sare duce la creºterea tensiunii arteriale. *Identificarea sodiului, potasiului ºi a compuºilor lor. Aproape toþi compuºii sodiului ºi potasiului sînt solubili în apã. Metalele alcaline ºi compuºii lor pot fi identificaþi dupã felul în care coloreazã flacãra. Dacã în flacãrã se introduce o bucatã de metal alcalin sau un compus al lui (cristalin sau sub formã de soluþie), acestea vor colora flacãra în felul urmãtor: litiul – în roºu-violet, sodiul – în galben-aprins, potasiul – în violet. Încercaþi acasã sã aruncaþi în flacãra aragazului 1-2 cristale de sare de bucãtãrie sau de sodã alimentarã. Cum s-a colorat flacãra? De ce? (fig. 2.17)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu